Saturday, June 11, 2011

Butir Nangka Bernangka



"Gomo klate..gomo..."...Nak wat camne dh kawin dgn mamat klate kena la satu umah ni sokong klate...Sedang menonton final Piala FA Kelantan vs Terengganu...sambil kunyah2 kropok made in klate..;)

Jenjalan kat umah mamahawa aritu nampak kuih butir nangka...siap buh nangka lg tu...tergugat jiwa ini melihatnya...
lama betul tak buat kuih ni..kalo bln puasa mmg kuih wajib buat ni..tepung pulut balen buat onde2 pun ada..kebetulan buah nangka dr umah mak mertua aritu ada lg,so terus la membutir nangka..;)...emmmm nikmatnya....anyway aku just makan 3 biji serta 3 sudu kuah je...on diet memanjang...jeles tgk anak2 n cik abe menghirup dgn penuh nikmat huaaaaaa....

Cara buat butir nangka ni sama macam buat onde2...rcp aku dh penah letak kat umah fotopages dulu..tapi kali ni buat macam onde2 baru2 ni..senang..layannn

BUTIR NANGKA

Bahan:
Utk kuih:
1cwn tepung pulut
1sb penuh tepung gandum
air secukupnya
colour hijau

1. Bancuh tepung hingga boleh digentel. Buat bentuk oval. Buat hingga habis.
2. Didihkan air dalam periuk. Masukkan butir nangka. Bila timbul di permukaan, angkat dengan tapis. Isi dalam bekas berisi air. Ketepikan.

Utk Kuah:
1bungkus santan RM1
1/2 cwn air
1sb tepung beras
secubit garam
secubit/10 biji halba
daun pandan- disimpul
buah nangka masak- dihiris *xletak xpe,versi original xletak pun

1. Dalam periuk, kacau semua bahan (kecuali buah nangka,daun pandan) hingga sebati. Letak
daun pandan.
2. Masak hingga mendidih. Campur butir nangka tadi bersama nangka. Siap.

1 comment:

  1. Assalam..dh selalu sgt nmpak org buat desert ni tapi diri sendiri pun tak buat gak lagi bila tgk butir kamu ni mesti nak buat jugak dlm waktu terdekat ni.

    ReplyDelete