Friday, July 8, 2011

Puding Kastard Cocktail Berkuah



Dessert untuk tetamu yg dtg bertandang ke rumah last weekend..memang syiokkkk abis dgn puding ni beb..sape2 yg memang tak berdiet tu memang best la makan smpai xhengat..tp i huhuuuuu..just tumpang rase je dgn anak2 punye...itu tips nak diet ok,kalo nak makan jgn isi dlm pinggan or mangkuk sendiri,just share semulut dua dengan suami or anak2 punye part je;)..insyaAllah kite yg tgh diet tu xmakan berlebihan dr sepatutnye hehheeee..
rcp hasil dr google..mcm2 versi ade..setelah dikaji lebih kurang n buat pbandingan 4 versi rcp, maka i pilih rcp dr umah fotopages yatie2903.fp...time kasih yatie..memang tip top..meletopsss..mantopsss..xcaya??cube la sendiri..arini aku rajin skit taip sendiri bukan kopipes je,sbb byk juge yg aku adjust bahan2..

PUDING KASTARD COCKTAIL BERKUAH

Bahan:
Untuk kuah-
1 tin susu cair - aku buat 2 tin,suke kuah byk2
1 tin besar mix fruit cocktail - aku tambah 1 tin nata de coco
1/2 cwn air masak
4sb gula - ku buat 1/2 cwn
1st esen vanila - tak letak
2sb tepung kastard, utk pekatkan kuah sikit
Masak semua atas kuali sekadar utk cairkan gula dan pekatkan kuah. Sejukkan.
-Kubuat just panaskan air masak dan cairkan gula. Campur susu cair dan tepung kastard. Didihkan sekejap. Tutup api,sejukkan. Baru dicampur dgn fruit cocktail.

Untuk Kastard-
1 cwn tepung kastard
5 cwn air -kubuat 4cwn air+ 1/2 cwn susu cair
1 sb gula - kuletak 2sb gula

Masak semua atas kuali hingga pekat n likat n berkilat. Tuang dlm bekas/loyang yg dibasahkan utk mudah dikeluarkan nti. Sejukkan.

Cara menghidang:- Potong kastard kecik2. Letak dlm mangkuk, tuang kuah kastard.
Make sure kuah kastard sejuk baru kuar dr fridge,baru betul2 heaven;)


No comments:

Post a Comment