Tuesday, June 7, 2011

Pais Tempoyak Ikan Patin


Kalau dh memang pemakan ikan patin (dh sah n nyata pun anak jati Temerloh!!)..masak ape pun sedap,goreng pun sooodapp..dah selalu sangat masak gulai tempoyak,tak pun asam pedas so kali ni versi sihat pulak..kite bakorrrr!!..tapi bakorrr atas pan je la..nak idupkan api arang tu bukan keje i ok..itu keje cik abe hubby selalunya..so kalo nak main bakorrr2 ats arang tu only on weekend..

sedap tau makan pais ikan ni..makan dgn nasi putih panas2..jgn kacau dgn lauk lain..baru menyengat makan smpai xhengattt;)..
nak masaknya alahai senang yg amat..letak je ape yg ade dlm stok dapur kite tu..kalo xde tempoyak pun ok gak..tapi aku ni byk sgt stok tempoyak..tu yg dlm pic tu smpai xnampak ikan patinnya,,byk sgt selimut dgn bahan2 pais tu;))..Aroma tempoyak tu bile kena bakor memang menggoda..auwwwww

PAIS TEMPOYAK IKAN PATIN

Bahan:
Ikan patin, kerat 4 *ikan lain pun boleh
Cili padi *nak pedas letak la byk
bawang merah
kunyit hidup
serai
tempoyak
garam
daun pisang utk membalut

Cara:
1. Tumbuk semua bahan kecuali tempoyak.
2. Gaul sebati dengan tempoyak, lumur sebati pada ikan.Perap 1 jam.(nak lg sedap kena perap la,xnak perap pun xpe)
3. Balut/bungkus kemas dengan daun pisang. Sematkan lidi/toothpick pd tiap hujung.
4. Bakar/panggang hingga masak. Siap. Hidangkan panas2.

1 comment:

  1. Salam Fiza , Bakar ikan sodap-sodap jgn bakor tangan ya.Ni memang sedap ni.Makan pula dgn sup timun telur masin yang kak ros buat semalam,mesti menjadi.Pi la tengok resepi kat dapur sinaranmenu tu ya.hi hi hi promote sikit je...

    ReplyDelete