Friday, June 10, 2011

Onde-onde Buah Melaka


Baru perasan jarang guna tepung pulut kat umah ni..ish3..asyik2 tepung beras n tepung gandum je yg duk ulang beli..dah dekat2 nak puase ni baru la rase aura nak buat kuih2 tepung pulut pulak..
Buat onde2 untuk breakfast sekali hadap terus licin...buat lg utk tea time pulak..langsai jugak..alhamdulillah...

Ade sape2 yg tak pandai buat kuih ni ke??cerrr angkat tangan...;)...ishhh kalo anak dara belasan tahun xpandai buat ku boleh terima okeyyy..kalo ada mak budak yg xpandai lg buat tu sooo bawak2 la gi beli tepung pulut skrg...kite buat same2;)...dpt jugak la suami n anak2 tu makan...

memang la org kata "ala....beli je la senang,bukan mahal pun"..
"buat kotorkan dapur, nak kena basuh bekas2 yg kite guna tu..wat penat je"..
tapi bila kita buat sendiri rasa puas hati sangat dpt beri org2 yg tersayang makan hasil air tangan kita tu...lebih afdal lebih berkat..harapannya moga rasa kasih syg tu lebih mendalam..anak2 bila dh besar nanti dh keje jauh2 sentiasa ingatkan kita,sentiasa tekenangkan masakan kita..mudah2an selalu la diorang balik jenguk kita..insyaAllah..
tapi kalo selalu kita bagi makan anak2 kita tu air tangan mee goreng kedai mamak..sup kedai tomyam..ayam KFC..burger McD..donut Big Apple...emmmm...lu pikir la sendiri!!!....
tu pendapat aku la kan..aku kan ibu mithali aka isteri solehah ekekekkeee....sekian tazkirah di hari Jumaat ini;)

Jom check rcp onde2 versi auntiesukitchen....zassss

ONDE-ONDE BUAH MELAKA

Bahan:
2cwn tepung pulut
2sb penuh tepung gandum
1/2 cwn air + air secukupnya
3 helai daun pandan
gula melaka/nise' secukupnya utk inti-hiris/potong nipis kecil2
1cwn kelapa parut yg putih shj- gaul dgn garam halus, kukus 2 minit(utk lambat basi)

Cara:
1. Blend daun pandan dengan 1/2 cwn air. Tapis.
2. Dalam bekas satukan tepung pulut n tepung gandum. Campur air pandan tadi. Uli sebati. Tambah air lagi hingga dpt adunan yg boleh digentel. Adunan jangan lembik. Nanti bile makan jadi liat sangat.
3. Didihkan air dalam periuk. Air agak2 setengah periuk.
4. Buat bulat2, leperkan atas tapak tangan, isi gula melaka, tutup semula, bulat2kan.
5. Masukkan dlm periuk tadi. Bila dah timbul di permukaan air, angkat guna penapis. Golek2kan dlm kelapa.
6. Agak2 dah suam boleh la dimakan. Kalo makan panas2 pedih plak lidah kena inti gula panas tu;)

Nota kaki auntiesukitchen:
-Dapat ><25 biji medium saiz onde2.
-Kalo xde daun pandan boleh guna colour hijau. Aku suka bau daun pandan tu, lg pun byk kat umah ni plus rajin nak mengotorkan blender tu;)
-Ada org buat letak kapur. Aku letak tpg gandum, xla liat sangat nak makan. Susah anak2 nak makan kalo melekat kat tekak sbb liat.
-Potong gula melaka/nise'..>aku hiris nipis supaya bile masak gerenti inti tu cair. Kalo kite potong kiub kadang2 bile gigit tu ade yg keras..xbest rase mcm tu..suke inti yg bila digigit meleleh je;)..tapi jarang gigit..ngappp semulut terus...

No comments:

Post a Comment