Thursday, November 11, 2010

Pandan Swiss Roll


Kek gulung pandan...best bangat dong..plus puas hati dapat buat sendiri...dan dek kerana swiss roll ni la hati aku jd panassss tau...nak tau alkisahnyee.....
biasela semenjak zaman bermuka buku aka fb ni aku selalu jugak la upload pic masakan baking kat fb...suke hati la kan dh fb aku...
pastu satu hari tu aku upload la pic swiss roll ni haaa...ade ke patut seorg hamba Allah ni inbox aku..kate aku gi beli kat kedai swiss roll ni....lawak pun ade geram pun ade..yg lawaknye cantik sgt ke swiss roll aku tu sampai dia ingat aku beli hahahah...."oittt...ingat aku dah xde keje sgt ke nak gi kedai beli swiss roll ni pastu amik gambar pastu masuk kat fb??"kalo aku nak glamer sangat baik aku beli kek fondant 3 tier tu pastu amik gambar kek tu ngaku aku yg buat...baru la berbaloi..kalo setakat swiss roll ni ape la sangat minah oiii!!

fuhhh..kan dah emo aku..cite smula pun dah emo tau..apatah lg mase dpt inbox kurengg cerdik tu..sentap jiwe den...geram giler rasenye...eiiii suke hati aku la nak upload pic ape pun kat fb aku tu...kalo xsuke xpayah masuk wall profile aku...bole blah ok!!tutup cite kureng cerdik ituuu..back to my swiss roll;))

selalunya tengok blog org lain buat..nampak macam senang..tp tak sampai seru je nak buat..sehingga lah dapat buku resipi Kompilasi Hidangan Kek by Nor Aini Zakaria..
plus google skit tips2 nak buat swiss roll ni..pastu try buat..alhamdulillah..
so nak share rcp kat sini la..kot2 ade sape2 yg sudi nak cuba...aku dengan rajinnye menaip rcp spt di bawah:

KEK GULUNG PANDAN/PANDAN SWISS ROLL
Sumber: Buku Kompilasi Hidangan Kek

Bahan A:
120gm gula castor
10gm ovalette
4 biji telur gred A

Bahan B:(diayak)
100gm tepung kek
20gm tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan C:
60gm mentega/majerin dicairkan
1/2 cawan krim mentega/serikaya pandan
40gm air pandan*
1 sudu teh emulco pandan*
1 sudu teh pewarna hijau*
*disatukan

Cara:
1. Gris acuan empat segi 13cm x 13cm. Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar suhu 180 darjah celcius.
2. Pukul semua bahan A hingga sebati.
3. Masukkan bahan B sedikit2. Pukul hingga kembang dan gebu selama 5 minit dengan high speed.
4. Bahan C: Slow speed dan pukul selama 5 minit.
5. Tuang mentega cair yg sudah suam, gaul dengan senduk kayu atau pemutar telur hingga sebati.
6. Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 15-20 minit.
7. Telangkupkan kek dan keluarkan kertas lapiknya. Potong setiap tepi agar kemas. Sejukkan selama 10 minit.
8. Sapukan krim mentega. Gulung dengan kemas. Setelah sejuk baru dipotong.



3 comments:

  1. fiza, cantikla rupa kek ni...memang sama mcm kat kedai ni...kira hebat lah ni fiza boleh buat sama mcm tu....nieza lum pernah buat lagi..ingat nk cuba jugalah nanti..btw betul la fiza kat mana2 pun manusia yg tak puas ati dgn kita ni ada jer...bkn takat alam realiti tapi alam maya pun ada.

    ReplyDelete
  2. pe lg nieza..kayuh cpt buat swiss roll ni..pastu pos ke sini ye,,tu la nieza fiza mmg xsuke betul kalo org yg kite xkacau hidup dia,dia nak kaco hidup kite..hanginnn satu bdn dibuatnye..

    ReplyDelete
  3. sebijik mcm dalam gambar. memang terrorrist rodong kome nie.. :)

    ReplyDelete