Thursday, November 4, 2010
Karipap Pusing
Aku memang sukeeee karipap..selalu jugak buat karipap pastu buat frozen..senang buat stok dlm peti..sesat2 tetamu dtg ke rumah ade jugak something utk dijamu..
Tapi baru2 ni tetiba plak teruja sgt nak buat karipap pusing or in english Spiral Curry Puff..cewahhhh..
Sbenarnya mak i tokey kuih..so selalu la i dulu2 tlg mak menggentel karipap utk jualan dia..tp tak penah pulak nampak mak buat karipap pusing..tu yang nak sgt cuba belajar buat sendiri karipap yg advance skit nih...
Pastu terus je la jumpe makcik google cari rcp..isshhh pening gak kepala byk rcp yg kaw2..cantik2 je out come dia..confuse gak la den nak pilih..akhirnye jumpe jugak la yg paling sesuai di mata n dijiwa aku..terus rembat dr blog madiha..
memang menguji tahap kerajinan n kesabaran jugak la..tu bagi aku yg kuranggg rajin la heheh..byk step skit dr karipap biase..tp syokkk la bile dh siap buat tu..rase puas hati sgt..berjaya juga akhirnya produce spiral curry puff n sardin puff...tahniah buat diri sendiri...n tepuk utk diri sendiri jugak hehhe...
Apeee???ade yg jeles ke tgk aku puji diri sendiri???hehehe kalo nak puji diri sendiri jugak meh la try rcp yg aku cilok dr blog madiha...mmg bestttt sgt..bile makan panas2 dia rapuh sgt..bila dh sejuk plak dia lembut mcm mkn puff yg kite beli kat kedai tu...aku buat 2 jenis inti..inti daging n inti sardin..marvellous!!
Kredit pd empunya rcp madiha ye..saya cnp ye kat sni..tqqq
KARIPAP PUSING
BAHAN A:
80gm tepung gandum (MaDiHaA tambah lagi tepong sampai dpt doh yg lembut)*aku pun tambah
60gm lemak sayur/shortening
BAHAN B:
150gm tepung gandum
1/2camb gula
1/2 camt garam
30gm merjerin
70-75ml air (lebih kurang ikut lembut doh)
BAHAN C: Inti karipap kesukaan anda. (tak perlu resepi ya ikut resepi kesukaan masing2)
CARA-CARA:
1. Gaul bahan-bahan A sehingga jadi seperti adunan biskut/ doh yang lembut. Bahagikan kepada 8 ketul dah bentukan bulat2/bebola.
2. Untuk bahan-bahan B gaulkan marjerin dgn tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
3. Bancuhkan gula dan garam bersama air hingga kesemua larut.
4. Tuang air sedikit demi sedikit kedalam adunan serbuk roti lalu uli hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan kepada 8 ketul juga & buat bulat2/bebola
5. Untuk mencanai kulit, masukan A ke dalam B lalu bungkus kemas-kemas buat seperti ini sehingga habis kesemua 8 ketul/bebola tadi.
6. Ambil satu ketul gelek rata memanjang (bentuk oblong) kemudian gulung kemas2.
7. Gelek sekali lagi dan gulung lagi.
8. Potong gulungan tadi kepada 4 bahagian. Ambil satu keping lalu gelek nipis hingga menjadi bentuk bulat. TERBALIKKAN (bermakna permukaan atas yg kena rolling pin berada di bawah & permukaan bawah yg kena papan canai untuk letak ini) . Letak inti secukupnya lalu tutup kemas & kelim kemas2.
9. Habiskan semua adunan lalu bolehlah digoreng. Gunakan api yang kecil dengan minyak belum begitu panas semasa nak masukkan karipap.. kemudian (besarkan) gunakan api sederhana semasa menggoreng. Bila karipap dah masak.. kecilkan semua api.. angkat & tos karipap. Ulangi proses yang sama untuk karipap yang seterusnya. Gunakan api yang kecil semasa menggoreng adalah untuk mendapatkan kulit karipap yang cantik & licin & mengelakkan dari kulit karipap kasar & meletops2.
Nota Auntiesukitchen:
- Aku buat 2 adunan dapat >< 40 biji. Buat sekali utk frozen.
- Aduanan diperap dlm sejam utk mendapatkan adunan yg licin n mudah dibentuk(info dr tenet)
- Selepas proses menggulung,b4 potong dgn pisau..tekan2/picit sikit gulungan supaya
lapisan tu rapat xmudah terbukak(info dr tenet)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam Fiza....Sdap Nampak Karipap Pusing Tu...Nak Tapau Tak Bawak Pinggan....Hehehe
ReplyDeleteboleh sgt kak..yg frozen pun byk lg ni..meh la singgah umah;))
ReplyDelete