Friday, November 19, 2010
Puding Cendol
Kes nak perabih stok cendol la ni...kalo tak mesti tak buat puding cendol ni...aku pun tak tau sbb ape bile buat puding cendol kat umah ni mmg kurengg sambutan..aku sendiri pun kurengg..rase sedap tp kitorg xminat sangat..nak skodeng rcp talam cendol dah tak sempat aritu..tu yg buat jugak puding ni..dah rcp ade dlm buku...layannn je la..kredit pada penyumbang rcp...
PUDING CENDOL
Sumber: Tuntung15 (MyR)
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol *aku buat 400gm cendol+100gm jagung
sedikit garam
Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
Cara membuat Lapisan Bawah:
- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
-Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
- Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong. cara membuat Lapisan Atas - Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
- Kocoh kuning telur di dalam santan.
- Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.
- Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
- Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
- Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment