Sunday, November 28, 2010
Roti Puri
Emmmmm...kalo boleh hari2 nak makan roti puri ni la...sukeeeee sgt..hubby pun dah jatuh cinta same ini puri..;)nak buat puri ni kene tgk dulu ade balance sambal ikan bilis or gulai kari..kalo ade maka pagi esoknye me'muri' la jawabnye tuan hamba hehee..senang keje kan..kredit pada penyumbang rcp kak yatiezaini MyR..
Anak2 cicah dgn gula..ala2 macam mkn donat diorg tu..dah memang hantu donat..;)
Senang bangat nak buat puri ni..dari oder kat kedai mamak tu baik kite me'muri' sendiri okeyyyy..;)
ROTI PURI
Bahan ( 12 biji )
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng
Cara:
1.satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
2.satukan tepung dan yis .. gaulkan
3.no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja 4.dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti/breadcrumb.
5.tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
6.perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
7.canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
8.siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
9.TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
10.masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
Nota auntiesukitchen:
- kadang2 adunan aku campur tepung atta skit utk rase macam mamak buat;)
- semenjak dah advance kunun buat puri ni,xpayah nak canai2..main penyek2 dgn tangan je..kejadian roti tu xla licin sgt..tp tahap gelembung tetap same..so wat pe susah2 nak kotorkan rolling pin dgn dulang kite kan, penat je nak basuh nti heheheh..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment