Monday, November 29, 2010
Ayam Kung Pao
Amik rcp dari fp kak hanieliza..perabih stok ayam bahagian isi/dada..layannnn;)
KUNG PAO CHICKEN
Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk garam
- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dulu sampai garing
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 *xde stok,aku bantai letak cili padi;)
3 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato *aku tambah cili sos skit
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
Cara
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan.
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam Fiza....
ReplyDeleteJom! Dtg Umah Kak Lin Ambil Award....