Wednesday, March 2, 2011

Kuih Bom


Kuih bom tepung pulut okeyyy..kalo bom keledek tu kureng dgn selera aku..kuih ni dr kecik lg mmg fav la kalo mak aku buat...suke sgt dgn rase rangup tp lembik gitu..garing kat luar..tapi ade liat2..bila dah sejuk dia lembik2 skit...perghhhhh i likeeee...soooo..jom makannn;)

KUIH BOM ALA AUNTIESU

Bahan:
setengah paket tepung pulut = 250gm
2sb tepung gandum
1 cwn air (boleh tambah kalau tak cukup)
bijan secukupnya utk salut kuih

Inti:
1 biji kelapa parut (seeloknya suruh org kedai tu mesin amik putih shj)
2 keping nise kelantan (lebih sdp n aroma yg enak kalo guna nise)
3sb gula pasir (boleh tambah ikut suka tahap kemanisan)
2sb tepung gandum (utk jdkan inti kenyal skit)
3/4 cwn air
1st garam halus
2 helai daun pandan disimpul

Cara:
STEP 1:INTI
- Cairkan nise/gula melaka dengan air. Tapis.
- Dalam kuali masukkan kelapa parut, gula, garam, daun pandan, dan nise yg telah cair tadi.
- Kacau hingga hampir kering. Rasa kemanisan. kalo kurang manis boleh tambah gula pasir lg.
- Masukkan tepung gandum tadi. gaul sebati, bila kering tutup api.
(lebihan inti ni boleh difrozen utk kegunaan kuih lain i.e kuih gulung,koci dsb)

STEP 2: DOH
- Satukan semua bahan. Masukkan air sedikit2. tak cukup air boleh tambah.
- Uli sebati hinnga tak melekat di tangan.
*kalo tak nak melekat pada tangan; sapu sikit minyak pd tangan sblm membentuk adunan.
- Ambil sedikit tepung, leperkan atas tapak tangan, isi inti ikut nak banyak mana dan bulat2kan/ bentukkan ikut suka.(tapi dah namanya bom mestilah bentu bulat kan;)
- Terus golekkan dengan bijan, pastikan seluruh kuih diseliputi bijan.
- Buat sampai habis aduanan doh.
- Goreng dalam minyak yg banyak, terendam. Api sederhana,jangan kuat. Goreng hingga kekuningan. Jangan terlalu lama..nanti meletopppss
- Kalau banyak boleh difrozenkan.

2 comments:

  1. Assalamualaikum Fiza...

    Apa Kabar? Lamanya x makan Kuih Bom Ni....Tinggalkan utk Kak Lin yer...

    ReplyDelete
  2. wslm kak lin..baik2 aje kak..ade lg kuih bom yg frozen tu..tggu kak lin dtg amik hehheeh;)

    ReplyDelete