Sunday, October 24, 2010

Vanilla Cup Cake



Request fr anak sulong..babang fahrin...dah 2 3 ari dah nak aku buatkan cc ni..tapi memandangkan stok butter tak de plus stok cheese tart yg masih berbaki dlm fridge so aku hold la dulu projek cc ni...ye la nti dah ade cc xabis plak cistart tu...baik abis satu2...ajar anak2 jgn membazir ye...



tidak menggunakan rcp yg selalunya, aku saje surf rcp baru kat tenet..saje nak try rcp baru bg menambah koleksi cc yg sedia ade...mmg xsilap percaturan aku..rcp yg aku cilok dr blog soulain mmg berbaloi2...sbb ape aku nak try rcp ni sbb qty butter tak banyak..menurut ain lg dia gunakan rcp ni utk biz cc nye...for kids aku buat perasa vanila..separuh aku buat perasa kopi dan tak di deco pun..khas utk papanya...bab deco ni i admit mmg keras tgn..xde seni langsung...main deco sesuka hati ditambah plak dgn tangan2 kecik kat umah ni yg lg la menambahkan kekreatifan deco cc ni huhuuuuu...anyway thankssss a lot ain..izinkan saye panjangkan rcp ini ye..

VANILLA CUPCAKE

Bahan-bahan:
150 g mentega
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor *aku kurangkan skit
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla * aku buat separuh vanila separuh tambah coffee emulco
*aku tambah 1st ovellete

Untuk icing:
100 g mentega *aku guna krimwell
200 g gula ising
2 sudu kecil air panas
1 sudu kecil esen vanilla
chocolate rice utk tabur

Cara-cara:
1.Pukul butter dan gula *dan ovellete...hingga kembang dan gebu(warnanya bertukar menjadi kuning keputih-putihan)
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla.pukul lagi sampai sebati.
3.Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati(semasa proses mencampur adunan tepung,pastikan mixer digunakan pada kadar yang paling perlahan)
4.Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
5.Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
6.Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang dan gebu. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim.
7.Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh taburkan manik atau choc rice.

**kalo nak perisa lain,boleh tukar esen vanila kepada perisa lain yang anda mahu.boleh juga tambah kekacang seperti badam dalam resepi:)





1 comment: