pulut panggang versi bakar atas pan dapur gas je ni;)...rase maintain original...cuma tanak pulut spt biasa..then isi la inti..rcp aku follow dr sifu hanieliza yg popular itu...tqqqqqq
PULUT PANGGANG
Pulut
3 cawan pulut [basuh dan rendamkan]
4 cawan santan
sedikit garam
Inti pedas/serunding
200 gm udang kering
200 gm udang basah [jika suka]
1 biji kelapa muda [parut]
1 helai daun kunyit [mayang halus]*tak letak
bahan mesin:
10 biji cili kering
2 batang serai
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam *tak letak
Sedikit kunyit
garam dan gula secukup rasa
Daun pisang untuk bungkus
lidi kelapa*aku pakai stapler
Cara:
1. Masukkan semua bahan dalam kuali dan gorengkan sehingga agak2 kering.
2. Tutup api dan masukkan dalam pinggan. Sejukkan.
3. Masukkan pulut,santan dan garam dalam loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Keluarkan pulut yg telah masak dan sejukkan.
6. Potong daun pisang anggaran yg diperlukan dan bersihkan.
7. Masukkan sedikit pulut ditengah daun dan rata.
8. Letakkan inti pedas dan gulungkan daun pisang.
9. Sematkan kedua hujung pulut yg telah dibungkus dan sapukan sikit minyak didaun pisang tu. Potong hujung daun pisang yg berlebihan.
10. Bakar dalam kuali atas api yg sederhana.
No comments:
Post a Comment