Saturday, October 30, 2010

Pulut Kuning


>>>Angkut rcp dr umah fotopages aku..

Refer rcp dr chef hanieliza kat umah fp lamenye..kredit to kak liza;)

PULUT KUNING

Bahan:
1 kg beras pulut (basuh,rendam)
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut
3 cwn santan pekat dr 1 biji kelapa
garam dan gula secukupnye

Cara:
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam(aku rendam semlman) sekali sekala gaulakan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna kuningnya.
2. Toskan beras pulut.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang/daun pandan.
5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukus semula sehingga naik wap lagi. (lbh kurg 15min)
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur.

No comments:

Post a Comment