Sunday, May 22, 2011

Laksam Homemade


Perrrggggghhh...!!!kalo dapat pekene laksam hari2 pun takpe..tapi mane leh hari2 nti santan bertimbun2 dlm badan tu..sendiri mau ingat yeeee..;)...

satu umah ni memang hantu laksam...hero2 kecik tu pun layannn laksam berdas2 jugak..sekali mama dia buat..dr breakfast smpai petang la duk ulang makan heheeee...

ok nak cerita skit..selama ni kalo aku n family kat umah ni nak makan laksam, aku just buat kuah laksam je...kuah buat sendiri memang puas hati..guna ikan segar pastu kuahnye aku suke yg putih bersih..bukan mcm org jual tu kelabu asap je..
semenjak 1st time kucuba buat laksam sendiri (rcp dr mak mertua,tapi sukatan main agak2 je)..tapi tak menjadi terus frust giler..sejak tu laksam kubeli kat pasar borong selangor dkt umah aku ni ade jual ready made..(heehheee ni frust ke malas???)...tapi tetiba je baru2 ni dpt kekuatan nak try buat semula..pastu menjadi dgn jayanye plak tu..suke3...
...sonoknyeee...pasni ade sape2 nak oder laksam leh oder dgn i okeyyy...yg rajin nak buat sendiri pun ok gak...rcp nak buat laksam dr MyR...kredit to Yani @MyR...


LAKSAM

3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

>>bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-aku guna ikan sardin
Sdkt halia
Sdkt bwg putih *tak letak
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula * tak letak

>> Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus) *kutambah hirisan kobis

>>cili:
cili merah *aku guna cili kering
belacan
garam
limau

Cara-cara:
Cara buat laksam:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Untuk kuah:
kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
Untuk cili:
cili ditumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

1 comment:

  1. alaaa...mengembalikan nostalgia akak lagi...lama nau dh tak buat laksam neh...masa anak2 kecik dl kemain akak rajin ngukus tepung wat laksam...pesal bl anak2 dh besar x de plak akak buat yer....huhh cuti sek neh bleh buat bl semua balik

    ReplyDelete