Monday, July 4, 2011

Kek Marble Shiela Mambo


Sedap, moist..adunan yg sikit sesuai utk family kecil..umah blogger lain dah lame buat rcp ni..aku je baru nak try..apepun name je kek marble kanak2 ribena kat umah ni mmg layannn..sbb tu suke buat kek marble compare kek butter biase tu,plain je mane bdk2 ni nak pandang..ok xsempat nak taip panjang2 jom layan rcp kek marble ni ye;)..aku cnp rcp dr umah..CMG..

KEK MARBLE SHIELA MAMBO

Bahan:
125 g mentega
155 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur, dipukul sedikit
125 g gula halus (kalau letak 100 g pun ok)*aku letak 100gm
125 g cooking chocolate*aku pakai dark choc compaund,tu je yg ade
1 camca teh esen vanilla
80 ml susu segar

Cara:
1.Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin kek dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas, lenser juga kertas tadi. Cairkan coklat masakan secara kaedah double-boiler. Ketepikan.
2.Putar mentega dengan gula hingga putih. Tambah telur dan terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, putar rata.
3.Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung selang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata. Bagi adunan pada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi bancuh dengan coklat yang telah dicairkan tadi. Kacau rata.
4.Tuang berselang seli antara adunan biasa dengan adunan bercoklat, buat hingga habis. Lorekkan dengan hujung pisau 2 - 3 pusingan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2...

**aku just amik beberapa sudu adunan utk bahagian coklat..means lebih banyak aduan plain dr adunan coklat..

No comments:

Post a Comment