Thursday, April 7, 2011
Apam Snow White
As salam semua..arini feel free skit nak update,,dpt la melepas rindu berblog:)...apam snow white la plak..macam2 name dah apam skrg ni..name je lain2 tp rase macam sama je dgn rcp apam beras..tu pada pendapat aku la..sana sinun dah buat apam ni aku pun nak la test jugak..pantang dengar apam je mesti exited nak buat..sbb ramai yg exited mkn apam umah ni..gerenti licin kalo kuih2 mcm ni...
disebabkan kat umah ni tak de puteri snow white yg nak makan..yg ade putera2 otomen je so letak la skit color merah..kasi sentuhan otomen skit..makanya jdlah apam otomen vs snow white gituuuu;)...skodeng rcp Kak Madiha @Dari Dapur MaDiHaA..sumber rcp qnq910@MyR...kredit pd semua..ku buat setengah adunan je coz tak cukup tepung beras...asyik meng'apam' je mana la tepung beras tak abis..ok la layannn
APAM SNOW WHITE
Bahan:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
2 cawan nasi
3 cawan air
1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara:
1. Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
2. Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul halus.
3. Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
4. Perapkan adunan selama 2jam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda atau sirap ros. Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment