Wednesday, March 23, 2011

Cotton Soft Japannese Cheesecake



Kes tak puas makan ciskek aritu maka terjadilah ciskek yg satu ini. Kebetulan nak sambut birthday cik abe..nak deco letak topping coklat meleleh2 tu kang cik abe tu memang xleh telan kalo nampak cekelat2 ni..nak letak topping blueberry kang hero2 kecik ni plak kurenggg dgn masam2 cenggitu..soooo xpayah topping ape2..senang keje i gitu heheheh;)..plain camni lg syok menikmatinye..adunan rcp ni besar dr kek span cis aritu..baru la puas makan nampaknye..alhamdulillah...
dr segi tekstur memang xde beza dr kek span cis..cuma dr segi rasa tu ade la masam2 lemon tu..menarik..sesuaiii..i likeeee;)...tetap juga kecut spt kek span cis itu tp kadar kekecutan tu dh kurang coz dh suntik vitamin C skit heheehh;)...jom makannnn

Kredit pada Alma@MyR dgn rcp yg mabeles gitu..dah ramai rakan cyber yg cuba rcp nan satu ni...i je yg terkedek2 nak buat..

COTTON SOFT JAPANNESE CHEESE CAKE

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara:
1.Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

>>>>>baru keluar oven maintain steady gitu..bile dah sejuk mula la kecut skit...

1 comment:

  1. Assalamualaikum Fiza...

    Gebusnya Kak lin tgk Cheese Cake mu ni...

    ReplyDelete