Tuesday, March 22, 2011

Kek Span Keju



Memang berbaloi membuatnya..sbb ape??..1/2 jam pertama setelah kek baru keluar oven, suam2 lagi dah abis separuh..itupun bagi warning suruh stop makan..kalo tak mau abis terus kot..balen kek disejukkan 4 jam dlm fridge (chilled nak bg lg sedap)..dannnnnn spt dijangka kek ini licin hingga ke titisan terakhir...
fuhhh..hebat betul penangan kek chef norzailina ini..sedappppppp sgt!!
dan spt biase aku just mkn seketul okeyyy...diet..diet...huhuuuu..

Tapi sedikit musykil la..biarpun dah buat kajian terperinci ttg ciri2 kek span tp tetap jugak kek span ku mengecut huaaaa....lupe nak suntik botox la tu;).nak kene study lg pasni..anyway wlaupun kejadian rupanya kecut tp tetap menjadi pujaan hati hero2 ku...kredit pd Chef Norzailina @NORZAILINA's PONDERINGS yg tak pernah mengecewakan hatiku dgn rcp2 beliau..

KEK SPAN KEJU

Bahan:
160 gm krim keju
25 gm mentega
120 gm susu segar
40 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
¼ sudu teh garam
100 gm gula kaster

Cara:
1. Lenser dan alas tin empatsegi berukuran 23 cm. Bungkus bahagian luarnya dengan foil
2. Satukan 3 bahan pertama dalam mangkuk tahan panas. Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan. Pukul hingga pekat. Angkat.
3. Masukkan 2 bahan seterusnya, kacau rata.
4. Campurkan kuning telur dan pukul sebati.
5. Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur dan garam hingga kembang.
6. Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul hingga separuh kental (soft peak).
7. Tuangkan adunan ke dalam tin. Letak tin dalam bekas besar berisi air mendidih.
8. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160 C selama 50 minit. Keluarkan kek daripada tin, biar sejuk atas redai.

3 comments:

  1. salam, arini pagi2 lg dah mengadap laptop tgk awak...hehe. kek ni nampak best betul. tp takde keberanian lgler nak buat...

    ReplyDelete
  2. as salam long,mekasih sudi ke sini pepagi lg wlaupun bz dgn biz tudung long..singgah lg ye

    ReplyDelete
  3. nak tanyaler..kenapa kek ni jd kecut pas sejuk?

    ReplyDelete