Monday, August 2, 2010

Apam Mekar


apam ...'killer kuih' kat umah ni.....buat utk bf pagi td...nak buat pun senang nak mkn lgggggg la senang dik ooooi...kali ni try buat apam mekar plak....tgk kat tenet dh ramai yg buat...

rcp skodeng kat umah sifu chef hanieliza...thanksss kak liza....

best,cantik mekar tp agak keras skit...n terrrrrlebih mekar plak hehehh..myb aku yg silap sukat terlebih tepung kot..
APAM MEKAR
Bahan2:
250gm gula (aku wat 200gm)
300 ml tepung gandum
200 ml susu segar(next time nak lebihkan)
2biji telur
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil essen vanila
pewarna ikut suka
Cara:
1. Panaskan kukusan. Bungkus penutup kukusan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang,gebu.(macam pukul bahulu)
3. Campur essen vanila dan ovellete. Pukul sebati.
4. Campur tepung selang seli dgn susu sambil terus pukul hingga sebati dan gebu.
5. Bahagi kpd 3 bahagian utk dicampur pewarna tiap satu bahagian.
6. Masuk tiap bahagian dlm piping beg. Picit tiap bahagian dlm paper cup kecil.
7. Kukus 10 min (bergantung pd saiz paper cup) atau hingga masak.
*aku xmasuk pun dlm piping bag n xpakai paper cup pun terus je sudukan dlm acuan apam,,,kes nak sng keje;))

No comments:

Post a Comment